about Irish Socialists in the Spanish Civil War


'Viva la Quinta Brigada' zingt 'Hodgepodge' in het chorus van de gelijknamige song die Christy Moore schreef, toen hij 'Connolly Column' van de Spaanse schrijver Michael O'Riordan had gelezen. Maar het is een lied over Ieren die in de Spaanse Burgeroorlog tegen Franco en zijn fascistische kliek voornamelijk meevochten in de 15e Internationale Brigade. Moore had de song eigenlijk 'Viva la Quince Brigada' moeten noemen, maar dit terzijde.

Viva la Quinta Brigada
'No Pasaran', the pledge that made them fight
'Adelante' is the cry around the hillside
Let us all remember them tonight

Pablo Picasso maakte 80 jaar geleden 'Guernica', een kolossaal kubistisch schilderij waarop tijdens de Spaanse Burgeroorlog het bombardement op Guernica, een klein oud stadje in Spaans Baskenland op een zeer indrukwekkende wijze wordt verbeeld. In opdracht van Francisco Franco zaaiden Duitse en Italiaanse bommenwerpers op 26 april 1937 vuur, dood en verwoesting in Guernica, het was het eerste terreurbombardement in Europa. Het is feitelijk wel de definitieve opmaat geweest voor de Spaanse dictatuur onder leiding van Franco die tot aan zijn dood in 1975 zou duren. De fascistische overmacht was te groot, temeer omdat er ook veel buitenlandse vrijwilligers (die zeer waarschijnlijk gewoon waren gestuurd door Hitler en Mussolini) meevochten met Franco!

De Ierse socialisten, maar ook socialisten uit andere Europese landen die in de 15e Internationale Brigade vochten tegen het fascistische gedachtengoed van Franco en de zijnen, moesten in 1939 uiteindelijk het loodje leggen. Het opkomend nazisme in Europa had tot groot verdriet van velen voorlopig gezegevierd. Sinds kort heeft 'Hodgepodge' Moore's 'Viva la Quinta Brigada', waarin deze gewelddadige episode in de geschiedenis onder meer wordt bezongen ook in het repertoire opgenomen. H'wijk, 20 sept. '17.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten